U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Geschiedenis van schermclub Enkhuizen

 

In 1971 besloot Henk Hortensius om zijn favoriete sport schermen vorm te geven door aan het toenmalige bestuur van de Drommedaris te vragen of hij gebruik mocht maken van de DROM.

Het eerste idee was om schermen te geven en tegelijk ook touwkennis door te geven.

De eerste leden waren dan ook opvarenden van de toenmalige bruine vloot.

In die eerste jaren kwam Zaal Visser met zijn leden wel eens een bezoek brengen aan Enkhuizen om in de DROM te schermen en een soort wedstrijd te houden met de leden van de schermclub van Henk.

Ger Visser is de schermleraar van Henk Hortensius en Ger Ottevanger geweest.

 

Omstreeks 1977 komt Ger Ottevanger ook bij de schermclub als schermer.

In de loop van de tijd komen er ook jonge leerlingen op de club, o.a. buurmeisjes van Henk.

In de DROM was het schermen een deel van de inventaris van de DROM en tegen een kleine vergoeding kon iedereen schermen leren van Henk.

Later ging Ger ook les geven en samen bestierden Henk en Ger de schermclub.

In de loop van de tijd zijn er honderden leerlingen geweest, die van enkele dagen tot enkele jaren les hebben gehad op de schermclub.

Er werden kleine zaalwedstrijden gehouden en ieder jaar was het weer zoeken naar nieuwe leerlingen.

 

De DROM ging commercieel worden en nu moest de schermclub de zaal betalen. Dat was eerst 5 gulden per avond, dat was nog te doen met een kleine vergoeding die aan de leden werd gevraagd.

In 2002 kwam de euro en werd de contributie 5 euro. Ook dat kon de club nog trekken met de weinige leden die het telde.

 

Maar in 2004 moest er heel veel meer betaald worden voor de huur van de zaal in de DROM. Dat werd moeilijk voor de club. Maar door workshops te houden, 2 of 3 dagen per jaar kon dat bedrag opgehoest worden. Maar in 2010 waren er te weinig leden en moest er geld mee genomen worden door de heren Henk en Ger.

In 2010 sloot de DROM zijn deuren voor een verbouwing en is de schermclub uitgeweken naar de huidige locatie, namelijk de tafeltennisvereniging Olympia.

Wij danken het bestuur van TTV daar nog steeds voor.

 
 
 

Geschiedenis van het schermen

 

Schermen is een vechtsport met een lange geschiedenis  die teruggaat tot duizenden jaren voor Christus, toen werd het schermen al reeds als sport beoefend in Egypte, er werd geschermd met floretten van buigzaam papyrus.        Ook de Grieken hadden scholen waar men leerden schermen.   In de tijd van de Romeinen werden de Romeinse legionairs  getraind in het schermen met korte steekzwaarden, en de gladiatoren in de arena’s leverden strijd met zwaarden en degens.

In onze riddertijd waren  de ridders volledig beschermd door  harnassen van metaal, er werd geschermd met grote tweesnijdende slagzwaarden, Deze werden met twee handen gehanteerd, want er was veel kracht nodig om een tegenstander uit te schakelen.

Na de middeleeuwen kwam het zwaard als aanvalswapen op de tweede plaats door het gebruik van buskruit. De harnassen waren niet bestand tegen de slagkracht van de kogels. Het slagzwaard maakte daardoor eerst plaats  voor het rapier en later voor de veel lichtere degen. Er werden in die tijd  menig duels  door beledigde edellieden uitgevochten, er kwamen jaarlijks  honderden  edellieden om  in die duels. Het duel werd later ook  op straffe des doods verboden. Er werd een nieuw lichter oefenwapen ontwikkeld. Dit oefenwapen had een bolletje op de punt die op een bloem leek: vandaar de naam ‘le fleuret’ of het floret. Door het floret ontstond een schermtechniek die niet meer tot doel had om de tegenstander te doden. De echte schermsport kwam er pas omstreeks 1550, toen men elkaars krachten ging meten zonder de bedoeling elkaar te doden of te verwonden. Spanje, Frankrijk en Italië ontwikkelden elk hun eigen schermstijl.

Een belangerijke gebeurtenis voor de schermsport was dat in het  midden van de 18e eeuw  het schermmasker  werd uitgevonden. Nederland leerde de Franse school kennen toen ons land door Napoleon bezet Was.

Na de eerste moderne Olympische spelen in 1896 in Athene, met schermen als onderdeel, brak het schermen door als sport. Schermen is één van de weinige Olympische sporten die nog steeds  een vast onderdeel is sinds de eerste moderne Olympische Spelen. En schermen is een van de weinige sporten ter wereld is waarin een oudere persoon niet noodzakelijk van een jongere persoon hoeft te verliezen, en waarin vrouwen zich kunnen meten met mannen, omdat het niet zozeer op lichaamskracht aankomt, maar vooral ook op intelligentie en concentratie.